Projekty cielené na likvidáciu PCB látok z Chemka zatiaľ úspešné neboli

19.11.2011 Michalovce

Strážske 19. novembra (TASR) - Projekt, ktorý si zaumienil pred niekoľkými rokmi zlikvidovať v priemyselnom areáli Chemka v Strážskom (okres Michalovce) stovky ton odpadových látok obsahujúcich polychlórované bifenyly (PCB), ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pre jeho neefektívnosť v priebehu tohto roka pozastavilo. Pre rok 2011 sa rátalo už iba so samostatným projektom v réžii Košického samosprávneho kraja (KSK), ktorý mal odhaliť rozsah kontaminácie pôdy týmito látkami v priemyselnom areáli a jeho okolí. Vyšší územný celok (VÚC) však s touto činnosťou zatiaľ nezačal.

PCB látky znamenajú pre človeka riziko zdravotných problémov. Môžu mať za následok dýchacie a tráviace ťažkosti či vplyv na neurologické a vývojové zmeny u ľudí. Okolitý región továrne zamorili nekontrolovane na základe jej výrobných procesov ešte za bývalého režimu. Projekt, ktorý mali spoločne realizovať za účelom likvidácie PCB látok v areáli Chemka takzvanou nespaľovacou technológiou slovenské MŽP, okolité samosprávy, tretí sektor či Agentúra UNDP zastrešujúca rozvojový program OSN, bol podľa názoru šéfa envirorezortu Józsefa Nagya naprojektovaný neefektívne. \"Ak by bol dobre ekonomicky nastavený, tak je fabrika možno týchto environmentálnych záťaží už zbavená,\" poznamenal pri návšteve Chemka v novembri minulého roka. Ďalší alternatívny projekt smerujúci k odstráneniu environmentálnej záťaže v Strážskom s participáciou MŽP sa po zrušení toho pôvodného zatiaľ naštartovať nepodarilo. \"Ďalšie aktivity v tejto oblasti už nevyvíja ani UNDP,\" informovala TASR zástupkyňa agentúry Izabela Nagyová.

\"Za posledný rok nevieme o žiadnom posune v otázke riešenia problematiky PCB na Zemplíne. Súhlasíme s ministrom, že pôvodný projekt nebol nastavený úplne správne, ale problém je, že podľa našich informácií zatiaľ neexistuje žiadne iné riešenie, ktoré by pôvodný projekt mohlo plnohodnotne nahradiť,\" konštatoval riaditeľ pobočky Greenpeace na Slovensku Juraj Rizman.

Podľa slov hovorkyne MŽP Beatrice Hudákovej nadobudne od januára 2012 účinnosť zákon o environmentálnych záťažiach, ktorý uloží ich držiteľom niekoľko povinností.

\"Pôvodca environmentálnej záťaže musí vypracovať, plniť a samozrejme financovať Plán prác. Je to dokument, v ktorom si podľa svojich ekonomických možností naplánuje harmonogram prác vedúcich k odstráneniu environmentálnej záťaže,\" vysvetlila Hudáková s tým, že v rámci nich pôjde o geologické prieskumy, monitoring či sanáciu environmentálnej záťaže. Ako sa s týmito povinnosťami popasuje v praxi Chemko Strážske, ktoré je už niekoľko rokov v likvidácii, ukáže budúcnosť.

\"Projekt odstránenia kontaminácie polychlórovanými bifenylmi stále považujeme za prioritu v oblasti životného prostredia v našom kraji. Žiaľ, projekt KSK, ktorý mal riešiť geologický prieskum územia, zatiaľ nebol realizovaný,\" informovala TASR hovorkyňa košického VÚC Zuzana Bobriková. \"Doteraz sme neukončili verejné obstarávanie na dodávateľa prác v rámci projektu. V januári 2012 bude vyhlásené nové verejné obstarávanie, to pôvodné bolo po kontrole MŽP zrušené,\" doplnila s tým, že dôvodom výrazného časového posunu sú problémy, ktoré sa vyskytli pri komunikácii s externou firmou zabezpečujúcou výber dodávateľa služieb v rámci projektu. Voči jednej zo zástupkýň spoločnosti zvažuje úrad KSK, aj kvôli ďalším procesným chybám objaveným pri kontrole dokladov, dokonca právne kroky.

Podľa Rizmanových slov je aj napriek pozastaveniu projektu nespaľovacej technológie v Strážskom tento spôsob pre likvidáciu PCB látok najvhodnejší a nemalo by sa naň definitívne zabudnúť. \"Predstavuje najekologickejšie riešenie, preto by sme do budúcnosti odporúčali, že ak by aj malo dôjsť k zmenám v rozsahu či dizajne budúceho projektu, aby sa koncept nespaľovacej technológie zachoval,\" uzavrel riaditeľ Greenpeace na Slovensku.
 

Vyberte región

mark